Inwoners maken zich zorgen over het gebruik van vuurwerk in de gemeente

Op 7 februari 2020

Op dinsdag 28 januari vonden de eerste raden van 2020 plaats. Voor de aanvang van de gemeenteraad was er een groep mensen aanwezig die een vraag hadden voor de burgemeester. Zij maken zich zorgen over het gebruik van vuurwerk in onze gemeente, zowel op de 11 juli viering als op Oudejaarsavond.
Zij haalden de recente, voortijdige geboorte en overlijden van een veulen in de Bouwenstraat tijdens de oudejaarsnacht aan evenals de ontelbare angstige honden, paarden en andere dieren. Dit allemaal, samen met de impact op het milieu, maakt dat zij aan de alarmbel willen trekken.

Burgemeester, Harry Debrabandere, is duidelijk:
'Het vuurwerk van 11 juli werd reeds in 2019 afgeschaft en vervangen door een muzikaal programma. Dat had het voorbije jaar, dus vanaf de wijziging van het programma, een heel groot succes. De gemeente zal dit concept dus aanhouden.

'Wat betreft het vuurwerk dat afgeschoten wordt met Oudejaar: dat is een heel ander probleem. Voor Vlaanderen geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Ook in de politiezone HEKLA werd afgesproken tussen politie en burgemeesters dat er GEEN toelatingen zouden gegeven worden voor particulier vuurwerk op Oudejaarsavond' voegt Harry Debrabandere er aan toe.

'Er werden in Lint dan ook inderdaad GEEN toelatingen gegeven', bevestigt de burgemeester. 'Het verbod werd echter door ontelbare Lintenaren niet opgevolgd en er werd massaal vuurwerk afgestoken. Handhaving is op zo'n moment uiterst moeilijk.'

Volgens de burgemeester moet er bij de inwoners van Lint een mentaliteitsverandering gebeuren. 'Dat op zich is een moeilijk gegeven. De gemeente zal in de toekomst werk maken van een sensibiliseringscampagne om zo mensen aan te spreken en bewust te maken van de gevolgen van vuurwerk.' Hopelijk kunnen we in de toekomst, samen met alle Lintenaren, werk maken van een vuurwerk-vrij Oud op Nieuw.'

Het is duidelijk dat de burgemeester en schepenen deze bezorgdheid delen. Zij kregen dan ook een dankbaar applaus van de vraagstellers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is