OUDSTRIJDERSPLEIN KRIJGT GRONDIGE MAKE-OVER IN 2017.

Op 3 november 2016, over deze onderwerpen: Activiteiten, Verkeer (mobiliteit + openbare werken)

Drie bij bombardement omgekomen meisjes krijgen nieuw monument

Het Schepencollege is volop aan het brainstormen over de heraanleg van het Oudstrijdersplein. Alvast komt er in de nabijheid van het standbeeld van de onbekende soldaat een monument ter nagedachtenis van de drie Lintse jonge meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Mortsel omkwamen bij het hevigste bombardement uit de Belgische geschiedenis.

De plannen zijn al in een ver gevorderd stadium, maar nog niet geconcretiseerd.

"Maria Ceulemans, Maria Bensel en Lea Cleerbout waren op die dag net op het foute moment op de foute plaats toen Mortsel werd gebombardeerd. Alle drie zijn ze in april 1943, samen met vele anderen, omgekomen. De hele Lintse gemeenschap was in rouw", citeerde burgemeester Harry Debrabandere (N-VA) tijdens de herdenkingsplechtigheid aan de oorlogslachtoffers. Het Oudstrijdersplein is de plaats van het voormalige kerkhof van Lint.

De burgermeester acht het mogelijk dat de vroegere gedenkplaat bij het afbraakmateriaal is geraakt tijdens de verhuis in de jaren '70 van de graven naar het kerkhof in de Bouwenstraat.

Herberg Prins Albert

Frans Bensel, de broer van Maria, één van de getroffen meisjes, heeft nog vage herinneringen aan wat er toen is gebeurd. Frans was zeven en zijn oudere zus elf.

"Toen Mortsel gebombardeerd werd, zat mijn zus in een klas van de Sint -Vincentiusschool. Net als de andere twee meisjes was mijn zus Maria volledig verminkt en onherkenbaar. De stoffelijke overschotten van de meisjes werden met een open camionette overgebracht naar Lint en opgebaard in herberg Prins Albert. De afscheidsplechtigheid vond plaats in de parochiekerk van Lint", herinnert Frans zich vaag.

Zware slag

"Mijn moeder heeft er de krak van haar leven van gekregen. Het trauma dat ze toen opliep, is ze nooit te boven gekomen. Ze wilde niet dat mijn zus ontgraven werd toen de bestaande graven werden overgebracht naar het nieuwe kerkhof aan de Bouwenstraat. Vermits mijn moeder nooit toestemming gaf, liggen de stoffelijke resten van mijn zus nog onder de straatstenen van het Oudstrijdersplein", weet Frans.

Frans is blij verrast met het initiatief van de gemeente om een monument voor de meisjes op te richten. "Tenslotte zijn ze slachtoffer geworden van zinloos geweld", aldus Frans

Maria Ceulemans was de zus van Lucienne Ceulemans, de uitbaatster van herberg Prins Albert. Lucienne stond bekend als de oudste cafébazin van Vlaanderen. Ook Lucienne heeft het overlijden van haar zus Maria nooit kunnen verwerken. De pijnlijke herinnering kon ze het best verwerken bij sommige gesprekken met haar klanten. Dat luchtte haar op.

Gewapend gazon

"Wij gaan in 2017 het Oudstrijdersplein serieus onder handen nemen. Het behoort tot de uitvoering van het 'groene vingersplan', rond pesticidevrij onderhoud", maakt Schepen van Openbare Werken Wouter Verbeeck (N-VA) bekend.

"Het eiland op het plein wordt opgebroken er vervangen door gewapend gazon. In het midden daarvan komt er een voetweg uit printbeton tussen de Liersesteenweg en de Kerkhofweg."

"De weg tussen de twee parkeerstroken willen we afsluiten, zodat er bijkomende parkeerplaatsen kunnen ingericht worden."

MARC CEULEMANS

HLN - 3/11/2016 

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-lint/drie-bij-bombardement-omgekomen-meisjes-krijgen-nieuw-monument-a2957305/

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is