Schepen Rudy Verhoeven wil een stedelijk ruimtelijk beleidsplan voor Lint

Op 4 februari 2020, over deze onderwerpen: Wonen (+ ruimtelijke ordening en milieu)


LINT - Bron: Artikel uit GVA van 21/01/2020 - 

Het kleine Lint, met goed 8.700 inwoners, kan op termijn meer dan 10.000 inwoners gaan tellen met alle concrete en minder concrete bouwprojecten. Dat zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rudy Verhoeven (N-VA). Hij wil Lint ruimtelijk dan ook klaarstomen voor deze bevolkingsgroei en nakende vergrijzing.

Schepen Rudy Verhoeven verdiept zich graag in zijn bevoegdheid van ruimtelijke ordening. “Het is een boeiend onderwerp waar we in onze kleine gemeente hard moeten over waken. Vorig jaar ben ik door tientallen projectontwikkelaars aangesproken of er niets mogelijk is in Lint. Daarom gaan we een stedelijk ruimtelijk beleidsplan uitwerken dat duidelijk aangeeft welke vorm van bebouwing ergens kan of niet kan”, geeft Verhoeven aan.

Een regel die in het beleidsplan opgenomen zal worden, is mogelijkheden creëren om senioren uit de rand van Lint kansen aan te bieden in het centrum te kunnen wonen. Ondertussen moeten er voor de jonge gezinnen betaalbare woningen beschikbaar blijven. “De bouw van Residentie Koning Albert is een goed voorbeeld van senioren die hun woning verkopen en verruilen voor een comfortabel appartement in ons centrum. Die mensen hebben hier hun sociaal netwerk en wonen graag dicht bij alle faciliteiten. Om deze beweging te realiseren, moeten we bijvoorbeeld ook inbreidingsprojecten bestuderen.”

De woningen van de senioren die zo op de markt komen, zouden in principe voor de jongeren kunnen zijn. “Het probleem is echter dat het meestal om grotere huizen of zelfs villa’s gaat. In Lint en ook onze buurgemeenten zijn dergelijke woningen prijzig. Maar we gaan werken rond betaalbare woningen. We hebben zeker mogelijkheden. Lint ligt voor een groot deel in het grootstedelijk gebied Antwerpen en dus in woonuitbreidingsgebied. Met respect voor het karakter van ons dorp zullen er dus woonprojecten bijkomen. Op termijn verwacht ik dat er tot tweeduizend extra inwoners mogelijk zijn. Dan moeten ook onze faciliteiten volgen, zoals de scholen en de dienstverleningen”, kijkt de schepen vooruit.

Archeologisch onderzoek

Projecten die deze bevolkingsgroei ondersteunen, zijn de verkaveling Zevenhuizen en de vernieuwing van de wijk Kasteelplein. Volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan mogen er tot 240 woningen worden gebouwd tussen de Zevenhuizenstraat, de Falconlaan en de spoorlijn Kontich-Lier. Tijdens de vorige legislatuur werden er al ontwerpen en infomomenten georganiseerd en vond het archeologisch onderzoek plaats. De laatste tijd blijft het echter stil over deze grote verkaveling.

“Het is een gevoelig dossier, maar we werken achter de schermen met de ontwikkelaars aan het best mogelijke ontwerp. De omgeving moet ook aangenamer worden voor de mensen die er nu wonen. Van de oorspronkelijke ontwerpen werden we niet meteen wild. Onder andere de openbare ruimte moet beter worden benut. Over enkele weken plannen we een nieuw moment van burgerparticipatie. Dit ruimtelijk uitvoeringsplan werd al in 2009 goedgekeurd. Ik ga ervan uit dat de bouwwerken nog deze legislatuur van start kunnen gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is