We verhogen het budget voor flankerend onderwijsbeleid met 200%

Op 22 december 2021, over deze onderwerpen: Jeugd (+ onderwijs)

Op dinsdag 21 december 2021 stonden de aanpassing van de kredieten van 2021 en de vaststelling van de kredieten van 2022 binnen de meerjarenplanning op de agenda van de gemeenteraad. Burgemeester Harry Debrabandere, schepen Rudy Verhoeven en schepen Annemie Janssens gaven toelichting bij de aanpassingen binnen hun beleidsdomeinen.

Opvallend is dat er vanaf 2022 een nieuwe budgetsleutel wordt ingeschreven voor flankerend onderwijs. Schepen Annemie Janssens, bevoegd voor onderwijs geeft meer uitleg.

'Dit is het gevolg van de overdracht van onze gemeentelijke basisschool naar het GO! onderwijs in juni van dit jaar. Doordat de school niet langer onder onze bevoegdheid valt, komt er voor de komende jaren een budget vrij dat tot voor kort aan de gemeenteschool en haar leerlingen gespendeerd werd. Het totale bedrag dat op deze manier wordt vrijgemaakt bedraagt €414.860. Een van de beweegredenen om onze school over te dragen was dat we alle schoolkinderen in Lint gelijk willen stellen. Het lijkt ons dan ook niet meer dan normaal dat we het grootste deel van het vrijgekomen budget terug in onze Lintse kinderen investeren. Over de volgende jaren van deze legislatuur zal er nu in totaal €303.800 naar flankerend onderwijsbeleid gaan. Hiermee willen we inzetten op ondersteuning van onze 3 basisscholen in Lint. We hadden reeds een flankerend onderwijsbeleid maar dat breiden we nu uit met een extra budget van €216.000, wat toch een mooie investering is in onze Lintse schoolkinderen en hun toekomst. 

Vorige zomer organiseerden we in Lint voor de eerste keer een zomerschool. Dat werd een waar succes. Zowel de kinderen, afkomstig uit elk van de drie Lintse scholen, als het jonge team van leerkrachten en animatoren waren razend enthousiast. Van de directeurs van de scholen hoorden we dat er bij de kinderen die deelnamen aan de zomerschool echt opmerkelijke sprongen vooruit merkbaar waren. Daarvoor doen we het natuurlijk! 

We willen de zomerschool volgend jaar uitbreiden zodat nog meer Lintse kinderen hieraan kunnen deelnemen. Maar dat kost uiteraard geld, ook al kregen we voor onze zomerschool van 2021 een subsidie van de overheid. Maar dat dekte niet de hele kostprijs.

Met het uitgebreid flankerend onderwijsbeleid willen we hier nu verder op inzetten. Onder andere, want er zijn ook nog heel wat andere plannen. Zo voorzien we ook nog extra een budget van €25.000 onder de noemer van veiligheid en gezondheid. Bovendien blijven we ook de zwemsubsidie uitbetalen aan onze Lintse schoolkinderen alsook de tegemoetkoming voor het middagtoezicht. 

Dat de oppositie ons verwijt dat wij niet het hele vrijgekomen budget aan de Lintse scholen spenderen, getuigt van weinig inzicht in de realiteit van een gemeentelijke meerjarenplanning. Uiteindelijk verhogen wij het budget van flankerend onderwijs met 200%. De overige €100.000 wordt ingezet op andere projecten die in de pijplijn zitten of waar de noden binnen het lokaal bestuur hoog zijn. Zo staan er voor het komend jaar voor mijn beleidsdomeinen nog een aantal leuke projecten op stapel. We voorzien bijvoorbeeld een budget van €30.000 om een project rond outdoorsporten uit te werken en er staat voor zeer binnenkort nog een creatief project rond de elektriciteitskasten op de planning. Hierbij zullen ook de inwoners van Lint betrokken worden. Want voor hen doen we het uiteindelijk! Bovendien is de Lintse jeugdraad volop bezig met een tienerparticipatietraject om te onderzoeken hoe en waar we onze Lintse jongeren kunnen betrekken bij het ontwikkelen van een jeugdbeleid in Lint. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek zullen we samen met de jeugdraad bekijken op welke punten we verder moeten inzetten. De resterende €100.000 zijn dus in geen geval weggesmeten geld maar worden ingezet voor zinvolle projecten voor Lint en onze Lintse kinderen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is